Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.06.2015 12:47 - ЕКСТРЕМНИ ИЗЖИВЯВАНИЯ В РУСИЯ.
Автор: azret55 Категория: Поезия   
Прочетен: 4226 Коментари: 7 Гласове:
9

Последна промяна: 26.06.2015 10:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image

Върнах се от пътуване до Русия, което само по себе си вече е нещо. По време на пътешествието си бях потресен от огромното несъответствие между реалното положение на нещата в Русия и създавания мит за уж извършващия се в страната бурен икономически и социален подем. Порази ме дълбокото противоречие между реалната Русия – бедна и изостанала, и създавания от руските медии имидж на Русия като богата и преуспяваща страна. Между реалния живот на хората и живота на абстрактния средностатистически руснак, представян ни от руските телевизии. Между истината и измислицата зее огромна пропаст.

През юли 2008 година потеглих с лека кола от Белгия за Русия. Предстоеше ми да измина зад кормилото на автомобила си повече от 4 хиляди километра в едната посока. Повярвайте, не всеки човек и не всяка кола ще издържат такова изпитание, при това през лятото, на 35-40 градусова жега. Това пътешествие се превърна за мен в едно наистина екстремно изживяване.

Пътят през Белгия и Германия беше комфортен и безопасен: добри модерни пътища, бензиностанции, закусвални, кафета, ресторанти и крайпътни мотели. Но още щом колата ми пресече невидимата граница с Полша, пътищата се стесниха и изкривиха. Поляците както винаги шмекеруват с валутния курс навсякъде, където това е възможно: по бензиностанциите и по платените пътища те смело приравняват европейското евро към полската злота.

На границата на Полша с Украйна изживях истински кошмар. Изгубих четири часа, докато чаках да ми проверят документите и да ме пропуснат през полско-украинската граница. Накрая, късно през нощта, всички гранични и митнически формалности бяха приключени. Наложи ми се да пренощувам в украински мотел край границата, където условията не бяха от най-добрите. В замяна на това пък цените напълно съответстваха на европейските стандарти.

Какво да ви разкажа за Украйна? Тази страна е заседнала в развитието си някъде в средата на 20-и век. Украинските магистрали имат само по една лента за движение във всяка посока. Между профучаващите една срещу друга коли няма разделителна мантинела. По украинските пътища всеки ден загиват стотици хора и хиляди животни – кучета и котки. Бях направо стресиран, тъй като с очите си видях смъртта по пътищата.

Покрай шосетата из цялата страна предприемчиви люде са струпали подобни на колиби закусвални и бира-скари. Бездомни кучета бродят край пътищата, около закусвалните, надявайки се да утолят глада и жаждата си, но още по-силно надявайки се на човешко състрадание и милост, доверили живота и смъртта си в ръцете на човека. Бездушните шофьори безжалостно прегазват доверчивите четириноги. Шофьорите, които ги убиват и осакатяват, очевидно не знаят, че кучетата също като хората могат да бъдат щастливи или нещастни, че и тях ги боли, когато ги наранят. Хората, убедени в своята изключителност, не подозират, че и животните имат душа, че и те също могат да обичат и страдат. Кучетата в продължение на хилядолетия служат на хората. Животът им е изпълнен със страдание. През лятото те умират от жажда, а през зимата от студ и глад. Преследват ги с хайки, убиват ги и ги осакатяват, но въпреки това те запазват любовта си към човека. Опитват се да му бъдат нужни и полезни. Животните, както и човекът, са също част от този свят – та нали Бог е дарил с живот всяка живинка наравно с човека. Достойни ли са тези хора за уважение? Ще могат ли те самите да разчитат на милосърдие и опрощение?

Същата картина, но много по-жестока, видях в Русия. Все същите „пътища на смъртта”. Шофьори прегазват животни по пътищата. Навсякъде край шосетата импровизирани пазарчета и закусвални, край които естествено се събират гладни бездомни кучета и котки. Наоколо витае дух на печалбарство и пренебрежение към човешкото достойнство. „По земята руска цари не разумът, а произволът на ловки и бездушни мошеници” – помислих си аз.

Не видях нито една прилична бензиностанция, където човек да може не само да зареди колата си, но и да си почине на маса с качествена храна, в ресторант или кафене. По всички бензиностанции има само магазини. Неволно си припомних поговорката, че в Русия има два проблема: пътищата и глупаците.

От философска гледна точка жизнената среда на народа е неговата материализирана воля, тя е външната проява на разума, който намира мястото си в социалната реализация и овеществяването. Има хубава пословица: „Каквито сме ние, такива са и черквите ни, а ако черквите ни бяха по-хубави, то не биха ни подхождали”.

При цялата си любов към Родината понякога си мисля, че би било по-добре, както за цялото човечество, така и за флората и фауната на нашата Земя, ако руснаците, които сега управляват Русия, я дадат на цивилизовани народи, които да спасят природата: езера, реки, гори, животни и птици. След като народите, обитаващи тази огромна територия, са неспособни разумно и правилно да използват земята и да управляват държавата си, логично е да отстъпят мястото си на тези, които могат да се справят.

Бях удивен, че служителите от ДПС (патрулна служба за пътен контрол към Министерство на вътрешните работи) и днес продължават да изнудват по пътищата. Служителите на ДПС все още прибират пари от шофьорите, въпреки че страшният Путин и смешният Медведев правят изявления, че Русия се е превърнала в една от световните икономики, а Москва скоро ще стане финансовата столица на света. Това си е направо бълнуване! В Русия, както нямаше пътища – така още няма, както нямаше хотели – така още няма, както нямаше прилични дрехи – така още няма! В Русия както вземаха подкупи – така още вземат, въпреки бръщолевенето на руските политически анализатори; полицията както изнудваше по пътищата – така още го прави, като измъква пари от шофьорите със заплахи за отнемане на шофьорската книжка. Хората са принудени да дават парите си на мошениците с пагони, вместо да плащат глоби за държавната хазна. Русия е велика страна, но и великият Рим на времето е загинал, защото печалбарският и потребителски дух е заменил ценности като любовта към Родината, народа и съзиданието.

Маршрутът ми следваше главната автомобилна магистрала на Южния федерален окръг „Москва-Краснодар-Ростов”, която за Олимпиадата в Сочи трябва да съответства на европейските стандарти. До Олимпийските игри през 2014 година остана малко време, но Русия все още не е готова да проведе Олимпиадата на прилично ниво. Казано накратко, в Русия няма магистрали и аутобани, отговарящи на съвременните изисквания. Все още преобладават двулентови пътни платна без разделителна мантинела. Представете си два движещи се един срещу друг потока превозни средства без нито сантиметър асфалт в запас отляво или отдясно на пътя. Ако на скорост едното колело на колата стъпи върху чакъла или земята, това неминуемо ще предизвика катастрофа. Порази ме и големият брой кръстове с фотографии на загинали покрай шосето, както в едната, така и в другата посока. Всяка година по пътищата на Русия загиват толкова души, колкото по време на война за няколко години – от 40 000 до 50 000, а половин милион остават инвалиди.

Когато се върнах в Белгия, попаднах в друга цивилизация. Цивилизация, в която господства разумът. Всички магистрали са с три пътни ленти в едната посока, с разделителни мантинели. Шофьорът не е застрашен от челен удар с насрещен автомобил, а това намалява с 90 % катастрофите и смъртността по автомобилните пътища. Отляво и отдясно на пътя се ширят красиви зелени пейзажи – поляни, по които мирно пасат коне, крави, понита. Светът на природата тук е грижовно отделен от урбанизирания свят на хората.

Изведнъж на фона на червеното залязващо слънце видях въздушни балони. Те се рееха над земята като символ на извисения човешки дух. Тази картина ме възхити: човекът в летателния балон се откъсва от земята, освобождава се от земните страсти и от вечната жажда за печалба, устремява се към необятния космически океан. Порази ме този контраст между грешното и невинното, между низкото и величавото, между настоящето и бъдещето.

 

Белгия,

4 август 2008 година

 

 от книга на Азретали Саубанов "Без Права на Живот".




Гласувай:
10



1. balebalev - Много...
23.06.2015 14:30
Много занимателно четиво!
цитирай
2. tera - Е, няма що, открил си Америка! Пардон - Русия!
23.06.2015 23:09
Гледам едно предаване по ОРТ - "Пусть говорят" на Андрей Малахов. Там си показват всичките кирливи ризи - немотията, беднотията по селата, пиянството, боя над жени, нищо не скриват. То и за какво ли да го крият, цял свят го знае. Затова съм много изненадана от Вашата изненада.
Всички сме пътували по Европата, знаем за какво иде реч.
Няма как Русия с манталитета на крепостни селяни и една шепа аристокрация да промени положението за един век. За тях е гордост да се обличат и да подражават на западняците от край време. За тях е престиж да ходят и почиват в Монте Карло, да пътуват до Америка и т.н.
И после казват - "Ние сме велики!"
Ами като сте толкова велики защо американците не го броят за чест да приличат на руснаци?!?
Сбъркани са им понятията, но народът не е виновен. Духът на крепостника още живее в това на което му казват "станица".
Обаче пеят "Нас не догонят"...
И влагат сума пари в спорта по този случай, а онези в станиците живеят бетер кучета... Това дори и по нашите села го няма.
По-големи контрасти отколкото в Индия.
цитирай
3. podvodni - Извинявай, но ако не си забелязал, ...
24.06.2015 02:46
Извинявай, но ако не си забелязал, днес сме месец юни 2015-та година!
А Олимпиадата в Сочи премина при небивал успех !
цитирай
4. wqpwqp - Уфф, аман от "нежни душички"...
24.06.2015 08:52
Ми като ти харесва Белгия, стой си в Белгия!
Какво си седнал да ме "ковеш"!

Ти май и в "прайдове" учавстваш..., а?


.
цитирай
5. kitkat - Извинявай, но ако не си забелязал, ...
24.06.2015 10:45
podvodni написа:
Извинявай, но ако не си забелязал, днес сме месец юни 2015-та година!
А Олимпиадата в Сочи премина при небивал успех !

Извинявайте, но ако ВИЕ не сте забелязали, по долу, след текста има дата- Белгия, 4 август 2008 година. Беше писано през 2008 година. Четете добре преди да критикувате някого!
цитирай
6. sestra - И олимпиадата в Сочи,
24.06.2015 12:21
podvodni написа:
Извинявай, но ако не си забелязал, днес сме месец юни 2015-та година!
А Олимпиадата в Сочи премина при небивал успех !


премина като небивал финансов крах и смехотворение, което беше широко оповестено със снимков и счетоводен материал.
Поздравление за текста!
цитирай
7. kitkat - вярно
25.06.2015 09:57
Всичко което авторът казва за пътища в Русия е вярно! Още вчера са загинали 23 души в ужастна катастрофа на пътя в Омска област.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: azret55
Категория: Други
Прочетен: 66286
Постинги: 32
Коментари: 35
Гласове: 34
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031